AKTUELLA ÄMNEN
Bästa praxis för kontosäkerhet
Sasha avatar
Skrivet av Sasha
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Vi på Kriptomat är övertygade om att förebyggande åtgärder är nyckeln till att upprätthålla kontosäkerhet och hindra någon från att komma åt dina värdefulla tillgångar och personliga uppgifter, därför har vi sammanställt en lista över steg att ta innan du påbörjar din investeringsresa i kryptovaluta.

Lösenord

Detta kan låta ganska uppenbart för de flesta, men vi är alla människor här och vi tenderar att glömma den heliga graalen för onlinesäkerhet - lösenord. Lösenordet som du använder för att säkra ett onlinekonto är det första och yttersta lagret i skyddsbarriären, vilket innebär att det är oerhört viktigt.

Du har säkert också hört det gamla goda rådet att aldrig använda samma lösenord två gånger, att se till att lösenordet är komplext, unikt och innehåller små och stora bokstäver, siffror, specialtecken osv. År 2023 är vi dock villiga att slå vad om att den genomsnittliga användaren kommer att ha över 10 olika lösenord som de använder för konton på flera plattformar och flera enheter. Så hur kan man förenkla processen med att skapa lösenord och samtidigt se till att upprätthålla optimal säkerhet?

Det finns otaliga appar som skapats för just detta ändamål och de kallas lösenordshanterare. En lösenordshanterare är som en virtuell, högteknologisk lagringsenhet för alla dina lösenord, med ett huvudlösenord som låser upp appen så att du kan använda den. Den lagrar inte bara alla dina lösenord utan påminner dig också regelbundet om att uppdatera dem och låter dig generera lösenordet direkt i appen. En populär sådan som du kanske till och med har stött på - Dashlane - har full datakryptering, utan att någonsin lagra eller sända ditt huvudlösenord.

Vi uppmuntrar dig att uppgradera till ett system för lösenordshantering för att göra processen med att lagra, uppdatera och komma ihåg lösenord mindre komplicerad och mer organiserad.

2-faktor autentisering

Även om 2-faktorautentisering inte är lika viktigt som lösenord är det en revolutionerande andra försvarslinje och vi här på Kriptomat går aldrig en dag utan den. Detsamma gäller för våra användare, som varje gång de loggar in på sina konton efter att ha angett sitt lösenord måste ange en andra kod för att få tillgång till kontot.

Det finns två olika typer av 2-faktor autentiseringssteg som vi erbjuder på Kriptomat, det första är via en numerisk engångskod som skickas till din mobila enhet via SMS eller - vår personliga favorit - Google 2-faktor autentisering via Google Authenticator-appen.

Båda dessa steg ökar säkerheten för ditt konto, men vi rekommenderar Googles 2-faktorautentisering av följande skäl:

1. Google Authenticator är en offlinefunktion som genererar engångslösenord (OTP) på din enhet utan att kräva en internetanslutning. Detta minskar risken för attacker eller att känsliga data läcker ut över nätverket.

2. SMS OTP skickas till ditt mobiltelefonnummer, som kan utsättas för SIM-bytesattacker. Vid en SIM-bytesattack övertalar en angripare din mobiloperatör att överföra ditt telefonnummer till deras SIM-kort, vilket gör att de kan få upp dina SMS, inklusive OTP:er. Google Authenticator fungerar oberoende av ditt telefonnummer och undanröjer alla risker för en sådan attack.

3. Du kan installera Google Authenticator på flera enheter, vilket ger större tillgänglighet till OTP:er. Om du inte har din telefon med dig kan du alltid använda Google Authenticator på din bärbara dator. Du kan också använda flera plattformar med appen.

4. Leverans av OTP via SMS är beroende av mobilnät, som ibland kan vara opålitliga eller drabbas av förseningar, särskilt om du reser och din enhet befinner sig i roaming. Detta kan vara extremt besvärligt, eftersom det bokstavligen hindrar dig från att logga in på ditt Kriptomatkonto.

Google 2-faktor autentisering kan aktiveras mycket enkelt i ditt Kriptomatkonto, allt du behöver göra är att ladda ner appen på din telefon och se till att spara återställningsnyckeln! Om du tappar bort din enhet och därmed förlorar åtkomsten till din app är det den här nyckeln som gör att du kan återställa alla OTP:er när du laddar ner appen igen.

Nätfiske - en extremsport

Det finns inget enklare sätt att förlora sina tillgångar än att falla offer för en nätfiskeattack och de finns överallt! Nätfiskeförsök kan göras via e-post eller sms eller till och med på vissa webbplatser. Om du ser ett e-postmeddelande från en misstänkt e-postadress eller ett misstänkt nummer som påstår att du har en obetald räkning, en utestående husrannsakan eller behöver uppgradera ett datorprogram som du inte ens minns att du har laddat ner, ska du omedelbart rapportera detta och blockera kontakten!

Lämna aldrig - och då menar vi aldrig - ut någon form av känslig information, t.ex. personuppgifter, kreditkortsnummer, bankkontonummer, inloggningsuppgifter eller åtkomstkoder till någon annan.

Tro oss när vi säger att inga företag som följer regelverket har rätt att begära sådan information från dig utan att genomföra korrekta säkerhetsrutiner. Du kommer inte att bli arresterad om du inte betalar en parkeringsbot som [email protected] eller en liknande e-postadress har uppmärksammat dig på via e-post. Och inga betalningar till prinsar som lever i stor fara på andra sidan havet - vi menar det!

Bedrägeri av mäklare/investeringsrådgivare

Det här är en riktig fullträff för oss. Som vår COO, Dejan Davidovic, nämnde i vår exklusiva intervju finns det ingen större besvikelse för vårt team än att få ett e-postmeddelande eller en livechatt från en användare som har anförtrott sina medel till en person eller ett företag som påstår sig vara en mäklare eller investeringsrådgivare och sedan förlorat allt inom loppet av ett ögonblick. Kriptomat genomför otaliga säkerhetsåtgärder för att förhindra att detta händer, men fri vilja är fri vilja; även inom finansbranschen. Vi kan inte fysiskt hindra våra användare från att lita på bedragare, därför strävar vi efter att undervisa.

Även om vi informerar varje enskild användare om följande när de skapar sitt konto (och obegränsat antal gånger därefter), uppmanar vi dig att återigen komma ihåg det:

1. Vi är inte anslutna till några mäklare eller investeringsrådgivare. Att arbeta inom webbplatser som KontoFX, ProuFX, GiroFX, Libra Markets, Olympia Markets, Grandefex, Bilin Capital, Blix Group, Ismart Group Limited, WDC Markets, AVEX Capital och liknande kan potentiellt orsaka dig ekonomisk skada. Om någon kontaktar dig som en mäklare eller en representant för vårt företag, rapportera detta omedelbart till vårt team via [email protected].

2. Vi kommer aldrig att kontakta dig på ditt telefonnummer. Om någon kontaktar dig, rapportera det telefonnumret till vårt team via [email protected].

3. Dela inte dina Kriptomat-kontouppgifter med någon. Vi kommer aldrig att be dig att lämna ut ditt lösenord till oss.

4. Alla våra e-postmeddelanden skickas från domännamnet kriptomat.io. Lita inte på e-postmeddelanden som skickas från någon annan domän, t.ex. ".com", ".net", ".org" osv.

Nätverkssäkerhet

Vi rekommenderar alltid extra försiktighet när du använder offentliga eller osäkra WiFi-nätverk, i själva verket avråder vi från det om möjligt.

Att komma åt ditt Kriptomatkonto medan du är på ett offentligt nätverk kan leda till dess kompromiss, därför rekommenderar vi att du lämnar dina kryptovalutainvesteringar för en tid när du kan komma åt en säker och känd anslutning eller använda din egen mobildata. Antivirusprogram kommer också att ytterligare förstärka nätverkssäkerheten och är mycket tillgängliga.

Vi uppmuntrar också alltid våra användare att övervaka sina konton och vara uppmärksamma på alla utförda transaktioner, som enkelt kan kontrolleras via avsnittet Kontohistorik. Vi finns här för att hjälpa dig om du upptäcker någon misstänkt aktivitet på ditt konto, allt du behöver göra är att kontakta oss på [email protected].

Våra säkerhetsrutiner uppdateras ständigt och vi strävar efter att göra det svåra arbetet för våra användare, men i branschen för finansiella tjänster kan man aldrig vara för försiktig.

Vi uppmanar alla användare att regelbundet hålla sig informerade om utvecklingen av säkerhetsförfaranden och potentiella hot, så att du kan fortsätta att blomstra i dina investeringar i kryptovalutor.

***

Vill du se mer? Vi uppskattar din feedback och vill gärna höra vilka heta ämnen inom kryptovalutaområdet du skulle vilja utforska!

Var inte blyg, skicka oss din feedback på [email protected], eller om du har några andra dilemman. Man vet aldrig, det kan hända att din fråga blir nästa rubrik i Aktuella Ämnen 🚀 🧑‍🚀