AKTUELLA ÄMNEN
Problem med 2-faktorautentisering via SMS - varför uppstår de?
Problem med 2-faktorautentisering via SMS - varför uppstår de?

Tom

Kriptomat Support Team avatar
Skrivet av Kriptomat Support Team
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Som tidigare diskuterats i vår Aktuella Ämnen om kontosäkerhet är det absolut nödvändigt för Kriptomat att implementera ett 2-faktorautentiseringssteg för våra användares konton och även om det är tråkigt kan det spara dig en hel del problem.

Det vanligaste problemet som våra användare stöter på med 2-faktorautentisering är att de inte får den SMS-verifieringskod som skickas till deras mobila enheter när de loggar in. Av den anledningen vill vi gärna förklara varför detta kan hända och eventuellt övertyga dig om att vi inte avsiktligt hindrar dig från att logga in på ditt konto.

Var är min SMS-kod?

I de flesta fall ligger problemet hos din mobiloperatör. Enkelt och rakt på sak är det här avbrottet sker och vi kommer att förklara exakt varför det sker.

Mobiltjänstleverantörer kan ofta införa filter för oönskade meddelanden eller skräppost, särskilt om SMS:et är automatiserade och inte kommer från ett vanligt nummer. Deras system kommer i princip att blockera meddelandena helt och hållet och därmed aldrig leverera dem till din enhet. Om vårt team bekräftar att SMS-koderna har skickats från vår server utan problem, råder det ingen tvekan om att problemet ligger hos din leverantör.

Lyckligtvis finns det en mycket enkel lösning på detta; allt du behöver göra är att ringa din leverantör och se till att de har aktiverat alla meddelanden till din enhet och inte filtrerar Kriptomats SMS-koder som Skräppost.

Den näst vanligaste orsaken till att SMS inte levereras till din enhet är ett nätverksavbrott på grund av dålig täckning. Detta inträffar främst när du är utomlands och besöker ett annat land, varvid din enhet är i roaming eller har dålig mottagning på grund av att du använder en tredjepartsleverantör.

Om du befinner dig i ett område med svag eller ingen mobiltäckning i ditt eget land kan det faktiskt påverka leveransen av SMS-meddelanden. Se till att du har en stabil nätverksanslutning innan du loggar in på ditt Kriptomatkonto.

Tyvärr kommer din leverantör i detta fall inte att kunna hjälpa dig, men du behöver inte vara orolig! Vi har en lösning på detta som kommer härnäst!

Ny generation av autentiseringsmetod

Du har hört det förut, men om vi inte har gjort det tillräckligt tydligt så stöder (och älskar) vi Googles 2-faktorautentisering till fullo.

Googles 2-faktorautentisering kräver ingen leverantör eller nätverksanslutning alls. Koderna genereras kontinuerligt via Google Authenticator-appen och kan användas med eller utan internetuppkoppling. Det kan användas för flera webbplatser och konton och fungerar oberoende av ditt telefonnummer, vilket eliminerar risken för SIM-byte attacker (mer om det här).

Allt du behöver göra för att börja använda Googles 2-faktorautentisering är att ladda ner Google Authenticator-appen på din telefon, aktivera alternativet i ditt Kriptomatkonto och se till att spara återställningsnyckeln!

Om du tappar bort din enhet och därmed förlorar åtkomsten till din app är det den här nyckeln som gör att du kan återställa alla OTP:er när du laddar ner appen igen.

Vi önskar att behålla vår hotline öppen hela tiden om problemet skulle fortsätta, men vi kan inte ta emot SMS-koder för tillfället. Vårt team är alltid tillgängligt för att kontrollera detta åt dig och genomföra ytterligare undersökningar om det behövs, bara kontakta oss på [email protected].